V torek, 2. 4. 2019, smo se osmošolci osnovne šole Mihe Pintarja Toleda odpravili na Gorenjsko, da bi izvedeli več o Francetu Prešernu. Vožnja z avtobusom nas je popeljala v prvo polovico 19. stoletja v Ljubljano. Najprej smo si ogledali njegov trg, kjer stoji njegov spomenik, z njegovo muzo, na straneh podstavka pa sta predstavljena dva prizora iz pesmi Krst pri Savici in Ribič.

Prešernov spomenik gleda na relief Primičeve Julije, ki pa je ponazorjena na eni njenih hiš. Za tem smo si ogledali še, kje se je Prešeren šolal, živel, kje je živela Julijina teta, kje je živel njegov stric, kje je živel Janez Vajkard Valvazor, tiskarno, kjer je France tiskal…

Ko je Prešernov brat umrl, se je Prešeren preselil v manjšo hišo, kjer je bil hišnik oče matere Prešernovih nezakonskih otrok.

Avtobus nas je odpeljal v Kranj, kjer smo videli velik kip Prešerna, ki meri skoraj 4 metre in ima na podstavku napisano Zdravljico. Ogledali smo si še majhno stanovanje, ki si ga je delil s sestro, ki mu je gospodinjila, sinom Andreja Smoleta, ki ga je mama zapustila, oče pa je umrl. V stanovanju je imel tudi odvetniško pisarno.

Po ogledu stanovanja smo šli na pokopališče, kjer smo videli njegov grob in grob njegove hčere Ernestine. Po ogledu nas je avtobus odpeljal tja, kjer se je Prešernovo življenje začelo. V Vrbi na Gorenjskem nam je bila predstavljena njegova rojstna hiša.

V njej so bile majhne sobe. Črna kuhinja, jedilnica s pečjo, soba za starša, shramba in soba, kjer so po navadi spala dekleta.

Po obisku Prešernove rojstne hiše smo se vkrcali na avtobus in zapustili 19. stoletje in se vrnili v Velenje.

 

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)