V četrtek, 24. 11. 2022, smo se z učenci 8. in 9. razreda, ki imajo velik interes za naravoslovje, računalništvo in družboslovje, odpeljali v Ljubljano. Obiskali smo  Institut Jožefa Stefana in Prirodoslovni muzej.

Na Institutu Jožef Stefan smo imeli predstavitev nekaterih dejavnosti. Institut izvaja vrhunske raziskave in razvija tehnologije, kot so nanotehnologije, novi materiali, biotehnologije, tehnologije vodenja in proizvodnje, komunikacijske tehnologije, računalniške tehnologije in tehnologije znanja, okoljske tehnologije in reaktorske tehnologije.

V Prirodoslovnem muzeju smo si ogledali razstavo Ščepec soli. Na tej razstavi nas je uvodoma pozdravil Martin Krpan, ki je s soljo tesno povezan. Pa ne s tisto običajno, kuhinjsko, ampak z angleško, ki jo imenujemo tudi soliter in je bila pomembna surovina pri izdelavi smodnika. Seznanili smo se s soljo v kemijskem pogledu, spoznali njeno definicijo in raznolikost njenih mineralov, spoznali smo, kako smo z njo že od nekdaj povezani in kako sol nastane.  Ogledali smo si še nekaj stalnih razstav, spoznali Leonoro in sodelovali v delavnici Čudovita raznolikost. Le-ta je računalniška igra, ki je potekala na tablicah in v  prostorih, ki so predstavljali gozd, močvirje (Ljubljansko barje), visokogorje, jamo in morje. Reševali smo naloge in na koncu s pomočjo rešenih nalog pridobili geslo VARUJMO BIODIVERZITETO. Sledila je diskusija, v kateri nam je mentorica razložila, kaj je biodiverziteta, zakaj je pomembna, zakaj izginja in zakaj jo moramo varovati.  Čas v muzeju je zelo hitro minil.

Domov smo se vrnili utrujeni, vendar polni novih spoznanj.

Dragica Slatinšek

(Skupno 108 obiskov, današnjih obiskov 1)