V soboto, 2. februarja 2019, je bil za devetošolce poseben dan.  Obiskal jih je namreč Miha Avberšek, doktor znanosti in univerzitetni diplomirani  mikrobiolog, da bi jim približal svet mikroorganizmov in jim razložil osnove biotehnologije.

Z naravoslovnim dnem smo želeli  učencem približati mikrobiologijo in biotehnologijo, ki sta med seboj tesno povezani in močno prisotni v našem vsakdanjiku. Kljub temu sta vedi sorazmerno nepoznani. Izvedeno je bilo veliko praktičnih vsebin – eksperimentov, interaktivnih iger in mikroskopiranja. Tako je bilo vse skupaj bolj zabavno in je na ta način pritegnilo pozornost šolarjev ter izboljšalo  njihovo razumevanje snovi.

Dan se je pričel z osnovnim predavanjem o mikroorganizmih, njihovi sistematiki, lastnostih, obnašanju in koristih, ki jih imajo za človeka in njegovo okolje. V nadaljevanju so bile izvedene delavnice: »Delo s kvasovkami«. Tretji del je potekal ob opazovanju mikroorganizmov: mikroskopiranje bakterij, kvasovk in opazovanje plesni na gojišču s stereomikroskopom. Učenci so si ogledali plesen na starem kruhu, mlečno kislinske bakterije v jogurtu, paličaste bakterije, koke in spirile.

Prav osupljivo je, koliko živih bitij živi z nami, še posebej tistih majhnih, ki jih vidimo šele, ko jih opazujemo pod mikroskopom.

Učenci so nato izvedli dve interaktivni igri: prvo za razlago pojava antibiotičnih rezistenc in drugo ponazoritev DNA (molekule življenja) s pomočjo lego kock.

Zaključna tema je bilo predavanje o Biotehnologiji in praktičnimi primeri uporabe le te.

Dan je vse prehitro minil, za prikaz vzdušja pri tej dejavnosti v galerijo prilagamo nekaj fotografij.

 

 

 

 

(Skupno 69 obiskov, današnjih obiskov 1)