Novinarji oddaje 24UR: Inšpektor so oktobra 2021 posneli oddajo o poklicih, ki izginjajo. Del oddaje so posneli tudi na Šolskem centru Celje.
Preko WeTransfer-ja vam pošiljamo posnetek oddaje z željo, da bi si ga ogledali.

Povezava na WeTransfer: https://we.tl/t-EYzSPTKjp5  

*povezava je aktivna največ 7 dni

V Sloveniji se v programih srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja šolata dve tretjini dijakov, kar je več od evropskega povprečja, a od tega le petina v programih srednjega poklicnega izobraževanja. V dobrih 20-ih letih je zanimanje za tovrstno izobraževanje občutno upadlo. Lani se je v poklicne programe vpisalo 18 % vseh dijakov, leta 1998 pa tretjina. 

Zelo malo mladih si danes želi postati zidar, tesar, mizar, gozdar, krovec, čevljar, zlatar, dimnikar, krojač ali mesar. Ti poklici jih ne zanimajo, zanje niso privlačni, čeprav imajo prihodnost. Za prihodnost namreč niso pomembni le novi poklici, temveč tudi stari, ki jih preprosto potrebujemo, ter takšni, ki ohranjajo tradicijo, običaje. Mnogo takšnih poklicev je rokodelskih.  

MIZŠ vsako leto za te poklice razpiše tudi tako imenovane štipendije za deficitarne poklice, ki prejemnikom prinesejo 102,4 evra na mesec. Vsako leto jih na novo podelijo okoli tisoč. Štipendija za deficitarne poklice ni združljiva s kadrovsko, jo pa lahko dobi dijak, ki prejema državno ali Zoisovo štipendijo. Poleg tega jo dijak prejema ves čas izobraževanja.

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)