Kaj je TOM

 

TOM je telefon za otroke in mladostnike, ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). Ustanovljen je bil leta 1990 na pobudo Komisije za otrokove pravice pri ZPMS. Pet let kasneje je bila vzpostavljena nacionalna mreža, ki povezuje okoli 200 usposobljenih svetovalcev. Nacionalno mrežo TOM sestavljajo svetovalne skupine: Idrija, Krško, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Slovenske Konjice, Tolmin in Velenje.

V prvi vrsti je TOM nastal kot čustvena opora otrokom in mladim, ki se v procesu odraščanja srečujejo z različnimi vprašanji, dilemami ali stiskami. Na brezplačni telefonski številki 116 111 lahko svetovalcem zaupajo svoje težave ali jih prosijo za nasvet in dodatne informacije. Anonimnost in zaupnost pogovora in klicateljev sta zagotovljeni. Na ta način želimo mlade vzpodbuditi k razvijanju samozavesti in komunikacijskih spretnosti ter jih pripraviti na samostojno reševanje konfliktnih situacij.

Za zagotavljanje celovitega osebnostnega in družbenega razvoja otrok in mladostnikov se TOM navezuje na druge podobne projekte in programe, ki jim lahko nudijo neposredno pomoč (npr. Svetovalni center za otroke in mladostnike, svetovalne službe na šolah, centri za socialno delo, krizni center, zdravniki – ginekologi, drugi telefoni za klic v duševni stiski, druga društva in organizacije, ki se ukvarjajo z mladimi.)

Svetovalci letno opravijo čez 12.000 svetovalnih pogovorov z otroki in mladostniki, v 16-ih letih delovanja pa je pomoč na TOM-u poiskalo že več kot 300.000 otrok in mladostnikov. Na osnovi klicev vsako leto naredimo analizo, iz katere dobimo informacije o tem, kdo so naši klicatelji in kateri so njihovi najpogostejši problemi. Z izsledki analize seznanimo strokovno in širšo javnost. Kot najpomembnejše tematike svetovanja v zadnjem času so izpostavljene teme, kot so ljubezen, telesni razvoj in spolnost, vrstniki, družina in šola.

Mladi lahko pokličejo na TOM vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih, med 12. in 20. uro na brezplačno številko 116 111.

Več na http://www.e-tom.si/ in https://www.facebook.com/pages/TOM-Telefon/476142749070281

 

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)