Tudi v letošnjem letu  je naša šola sodelovala pri projektu Tradicionalni slovenski zajtrk v okviru Dneva slovenske hrane, ki poteka vsak tretji petek v novembru.

Glavni namen dneva slovenske hrane je poudarjanje v Sloveniji pridelane hrane, ki se ji na ta dan nameni dodatno pozornost, lokalnim pridelovalcem in predelovalcem hrane. S praznovanjem dneva slovenske hrane in odločitvami za lokalno pridelano hrano podpiramo napore naših pridelovalcev in predelovalcev hrane ter izražamo spoštovanje do njihovega dela.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je bil že trinajsti po vrsti in je potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«.

Glavni namen projekta Tradicionalni slovenski zajtrk je, da že najmlajši spoznajo pomen kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja. Prav tako je eden od ciljev poudarjanje pomena zajtrka za zdravo in uravnoteženo prehrano. Ljudje, ki redno zajtrkujejo, imajo boljše prehranske navade, saj v svojo prehrano vnesejo več vlaknin, manj nasičenih maščob in lažje vzdržujejo primerno telesno težo. Vsakodnevni zajtrk poskrbi tudi za jutranjo energijo, ki jo otroci in mladostniki še posebej potrebujejo za lažje sledenje učnemu procesu.

Sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka so preproste, a odražajo raznolikost lokalnih pridelkov in tradicionalnih jedi. Tudi na naših mizah smo imeli lokalne dobrote, ekološko pridelano maslo, mleko kmetije Miklavžina, med lokalnega čebelarja Franca Čanča, jabolka kmetije Gradišnik  in kruh iz pekarne Deveta vas.

Letošnji Tradicionalni zajtrk smo na razredni stopnji in podružnični šoli izvedli v obliki »dolge mize«, medtem ko so učenci predmetne stopnje imeli zajtrk v učilnicah.

Jožica Apšner,

organizatorica šolske prehrane

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)