Že res, da je bila nedelja, dan, ko naj se ne bi nič delalo, a vedoželjni učenci smo se z veseljem odpravili na tabor v Ribnem.

 

 

In kaj smo počeli? Takoj po prihodu smo se namestili v šotore. Za nekatere med nami je bila to prva izkušnja s taborjenjem, zato smo potrebovali nekaj časa, da se navadimo na to, da v šotoru nismo sami, ampak se tu in tam k nam naseli tudi kakšna žuželka. Sledil je pravi taborniški pozdrav.  ­Zbrani okoli zastave smo zapeli taborniško himno, nato pa prvo presenečenje ­mehurčkanje! Zlezli smo v velike napihnjene krogle in na ta način igrali nogomet, se zaletavali drug v drugega in se kotalili po hribu.

 

 

Da bi se udeleženci tabora bolje spoznali, so nam učitelji pripravili zabavno igro lov na prijatelje. Poiskati smo morali različne prijatelje, ki imajo določene lastnosti ali znanja, nato pa preverili, če vse to res drži. Super je bilo! Želodčki so zapeli in prilegla se je okusna večerja in nekaj prostega časa, nato pa zabavni program. Še preden se je zvečerilo, smo se fantje in dekleta pretvarjali, da smo »stari pari« in odigrali igro moj dragi zmore. Res je zabavno biti dekle, ki fanta pošlje opravljat razne izzive. Vsa pohvala fantom, saj so se dobro odrezali.

 

 

Nedelja je bila torej bolj sproščujoča, ponedeljek pa smo izkoristili tudi za usvajanje novih spoznanj. A za to je potrebo najprej nekaj svežega zraka, ki smo ga zaužili z jutranjim tekom, in okusen zajtrk. No, potem pa res ni bilo težko izdelati lastne hidroelektrarne, ki je dala zadostno količino energije, da je zasvetila žarnica. V naravi smo pokazali površinske enote, analizirali izbrano drevo, in sicer smo drevo skicirali, narisali njegov plod, obrisali list, opisali njegove značilnosti in posebnosti. Ugotavljali smo, v kakšnem okolju raste drevo – merili pH zemlje, izmerili smo tudi obseg, višino in prostornino drevesa ter njegov prirastek in tako določili starost drevesa. 

 

 

Ta dan nas je čakal tudi zelo zabaven izziv, in sicer foto lov. Na listu smo imeli zapisan seznam stvari, ki jih je bilo potrebno poiskati v naravi in jih slikati. Zmagovalec je bil tisti, ki mu je v najkrajšem času uspelo pridobiti vse fotografije. V večernih urah smo se pozabavali z igro s področja razvedrilne matematike, in sicer smo zlagali Hanojski stolp. Na tri liste smo zlagali okrogle ploščice različnih velikosti. Število ploščic je poljubno, vse pa so morale biti različnega premera, pri zlaganju pa smo morali upoštevati pravila igre.

 

 

Preizkusili smo se še v mnogih miselnih izzivih: miselne naloge, ki smo jih reševali s pomočjo zobotrebcev, reševanje sudokujev in gobelinov, spregovorili o žitnih krogih in matematičnih paradoksih.

Preživeli smo tri nepozabne dneve in spominov nanje ni mogel izprati niti torkov močan dež. Ja, naravno okolje je res najboljša učilnica.

 

Udeleženci so povedali …

»V Ribnem je bilo zelo zabavno. Bilo je malce hladno, ampak sem užival. Od vsej dejavnosti mi je v spominu najbolj ostal nogomet, ker sem prejel kar nekaj modric in pa zlaganje Hanojskega stolpa.« 

Staš

»Najprej sem mislil, da bo tabor nezanimiv, ko pa smo prispeli v Ribno, se je vse spremenilo v sproščeno in zabavno vzdušje.«

Urh

 

»Tabor mi je bil zelo všeč, ker smo bili v naravi, kjer smo lahko izvajali različne poskuse, ki jih v učilnici v šoli ne moremo. Prav tako pa se je bilo lepo družiti ob tabornem ognju.«

Anja

 

»Bilo je poučno in športno. Najbolj všeč mi je bila izdelava hidroelektrarne.«

Sara

 

»Zabavali smo se in imeli lepo. Najbolj všeč mi je bilo mehurčkanje, tiste zračne krogle, s katerimi smo se zaletavali in igrali nogomet. Čeprav je bilo malo mrzlo in se nismo mogli umivat, smo bili veseli, da smo obiskali Ribno.«

Pia

 

 


 

 

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)