V torek, 20. 10. 2015, smo se tisti učenci iz šole MPT Velenje, ki imamo radi minerale, kamne, nove informacije in muzeje, odpravili na izlet v ljubljanski muzej na razstavo Svetloba ujeta v kamen. Ob 12.15 smo se vsi zbrali pred šolo in bučno vstopili na avtobus. Hitro smo se posedli na proste sedeže. Čisto vso vožnjo smo se smejali, pogovarjali in si polni pričakovanja predstavljali muzej.

Ko smo prišli v Ljubljano, smo pred muzejem pomalicali in se še malo sprostili, nato pa smo se razdelili v dve skupini. Jaz sem bila v drugi skupini, kar pomeni, da smo najprej imeli predstavitev in potem delavnice. Začeli smo z vprašanjem: Od kod prihaja svetloba?

Svetloba namreč prihaja iz vesolja, v našem osončju od Sonca. Malo smo se pogovarjali o meteoritih, si jih ogledali, poslušali njihov zvok in enega celo potežkali. Pogovarjali smo se o naravni in umetni svetlobi, o genijih, ki so preučevali svetlobo, o kamnih dvolomcih, o nakitu iz dragih kamnov, ogledali smo si posebne kamne pod UV svetlobo, ogledali smo si Zoisov diamant in se dotaknili njegove povečane replike. Izvedeli smo tudi, da so v Sloveniji včasih iz Save in Drave dobivali zlato. To smo poskusili tudi mi. Ker je bil tam tudi kip fotoaparata, smo se zelo zabavali z navideznimi slikami. Ampak, ker smo imeli še delavnice, se zabava takrat še ni končala.

Malo kasneje smo odšli v sobo za ustvarjanje, kjer smo najprej ponovili, kar smo se na razstavi naučili. Pogovorili smo se o izdelku in začeli z izdelovanjem. Izdelali smo neverjetne črke z lepljivim plastelinom in lepimi diamantki. Ker nam je ostalo še malo časa, smo si lahko ogledali še ostale prostore, v katerih so razstavljene živali, fosili, školjke in okostja.

Na koncu smo že hoteli oditi, pa so se učiteljice odločile, da si bomo ogledali še eno zanimivo predstavitev o oblikovanju žlahtne kovine. Gospod, ki je vse to prikazal, je naredil prelep bakreni list, pa čeprav je bil proces glasen in dolg, je bil izdelek tega vreden.

Ko se je predstavitev končala, smo šli na avtobus in se tudi na poti nazaj zelo zabavali. Ko smo prišli v Velenje, smo iz šole vzeli šolske torbe in utrujeni odšli domov.

Na izletu sem zelo uživala in upam, da se ta ali kakšna podobna izkušnja še kdaj ponovi.

 

Ajda Božiček, 6. a

DSC_0384

avtor fotografije: dr. Miha Jeršek

 

(Skupno 57 obiskov, današnjih obiskov 1)