Od začetka šolskega leta, pa vse do torka, 8. 12. 2015, ko se je odvijalo praznovanje Murijevega rojstnega dne, je bilo na OŠ Mihe Pintarja Toleda kot v pravem mačjem svetu – v takšnem, v kakršnem so živeli maček Muri, muca Maca, Čombe in ostali mucki, ki jih je pred 40. leti ustvaril pisatelj Kajetan Kovič.

Učitelji so glavni književni lik, torej mačka Murija, izvirno vpletli v šolske vsebine, učenci pa so pri tem pokazali veliko mero ustvarjalnosti in naklonjenosti do omenjene pravljice. Seveda so učenci pravljico najprej natančno prebrali, pisali besedila na to temo, se likovno udejstvovali, risali, oblikovali mačka Murija, izdelovali knjižne kazalke, stojala za pisala v obliki Murija, iz kartona izdelovali mačje mesto, plesali, pekli mačje piškote in še kaj. Vsi izdelki so bili na ogled prav na Murijev rojstni dan, ko smo na šoli pripravili veliko zabavo z različnimi delavnicami, in sicer mačjo igralnico, mačjo plesno šolo, mačjo lepotilnico, Čombe izdeluje pasje bombe, Murijev foto studio. Učenci in starši so se v zameno za mačje kupončke lahko posladkali z mačjimi palačinkami in odžejali z Macino limonado. Potekala je tudi nogometna tekma, ki si jo je, tako kot tudi vse ostale delavnice, ogledal pravi maček Muri. V čast štiridesetletnici Murijevega rojstnega dne so učenci pripravili še kratek kulturni program z igralsko, plesno in pevskimi točkami.

Takole je v svojem spisu napisal tretješolec Filip: “Še sreča, da sem imel s seboj Božičkovo kapo, da sem vse dobrote in izdelke spravil vanjo. Mačji popoldan je bil enkraten.” Mi pa dodajamo – še sreča, da imamo pravljice, katerih junaki še vedno živijo med nami, rišejo nasmeh na ustnice otrok in budijo otroka v srcih odraslih.

 

20151208_171829

maček_Muri_v_družbi

                                                                                 Petra Seitl

(Skupno 34 obiskov, današnjih obiskov 1)