V četrtek, 17.12.15 smo se ob 8.20 odpravili do Muzeja premogovništva Velenje.

Najprej smo si ogledali “zemeljski” del muzeja – sprehodili smo se do jezer, se poučili o njihovem nastanku in njihovi zgodovini. Nato smo se odpravili v del muzeja, ki nam je bil najbolj všeč: premogovnik, dvigalo, ju-hu! Oblekli smo se kot rudarji ter prevzeli “rudarsko” malico. Čelade so nam že varovale glave in nam hkrati tudi zelo pristajale. Le še v dvigalo pa pod zemljo! Razdelili smo se v tri skupine in se z dvigalom spustili v rudnik, skoraj dvesto metrov pod zemljo.

Tam nas je najprej pozdravil »Anton Aškerc«, ki nas je vpeljal v nadaljnjo zgodbo o rudarskem življenju in delu. Potem smo s pomočjo lutk, podkrepljenih s tehnologijo, spoznali črno življenje velenjskih knapov. Po sprehodu čez stari del muzeja je bil čas za težko pričakovano malico: kranjska klobasa, gorčica, žemlja in sok so nas počakali v žepih delavskih jakn.

Ko so bili trebuščki polni , se je nadaljevala pot po novem delu muzeja. Ogledali smo si posnetek o pridobivanju premoga. Zatem smo se odpeljali z vlakcem. Po krajši vožnji nas je spet pričakalo dvigalo.

Tako lep dan je bil, atmosfera je bila prekrasna, zato vam obisk priporočam! Pa še manjši namig: v starem delu muzeja tu in tam malo strese … da se ne bi kdo preveč ustrašil 🙂 .

 

Klara Moškon Fece 7.b

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

(Skupno 38 obiskov, današnjih obiskov 1)