IMG_0918

V torek, 11. oktobra, smo že zgodaj zjutraj odšli izpred šole. Odpravili smo se na potep po zgodovini slovenskega jezika.

Najprej smo se ustavili pri Trubarjevi rojstni hiši. Tam smo veliko izvedeli o Trubarjevem življenju, kaj so delali njegovi starši, kje se je šolal, kdo ga je učil, kaj ga je pripravilo, da je napisal vse knjige, kdaj se je pridružil protestantom in še in še. Po ogledu mlina smo se z avtobusom odpeljali na grad Bogenšperk. Tam smo, poleg drugih lastnikov tega gradu, spoznali Janeza Vajkarda Valvasorja, ki nas je osebno pozdravil na njegovem gradu. Nato so nas vodiči popeljali skozi zgodovino gradu ter nam predstavili raziskave Janeza Vajkarda Valvasorja. Videli smo tudi razstavo narodnih noš in čarovniških potrebščin za zdravljenje. Po ogledu sta nas čakali delavnici. Na delavnici, kjer smo spoznali zgodovino tiskanja in izdelovanja papirja, smo lahko sami poskusili izdelati papir in odtisniti grafiko, kot so to počeli včasih. Ko je bila ta delavnica končana, smo se zamenjali z učenci iz druge delavnice. Tam nas je pisarka sprejela s priklonom in nazivom Velecenjena blagorodja. Ko smo se posedli za mizo in se nehali smejati, je pred nami že bilo pripravljeno risarsko orodje, ki so ga včasih uporabljali. Na kratko nam ga je predstavila in nam nato dala našo nalogo, ki je bila, da v gotici prepišemo abecedo in nato napišemo še krajšo razglednico.

Po končani delavnici smo se z avtobusom odpeljali nazaj v Velenje, nazaj v sedanjost. Čeprav je bilo veliko dolgočasne vožnje, smo se veliko naučili in ni nam bilo žal, da smo šli na ta kulturni dan.

 

Jona Zamrnik, 8. a

 
 

(Skupno 26 obiskov, današnjih obiskov 1)