Število pi (označeno z malo grško črko π) je matematična konstanta, ki se pojavlja na mnogih področjih matematike, fizike in drugod.

S številom pi se je ukvarjalo veliko mislecev skozi različna zgodovinska obdobja, med njimi  tudi naš matematik Jurij Vega, po njem je bilo poimenovano tudi naše matematično tekmovanje. Vega je v 18.stoletju dosegel svetovni rekord, saj je izračunal π na 140 decimalk. Obdržal ga pa je več kot 50 let.

 

V 21.stoletju pa pri izračunu decimalk pi-ja pomagajo osebni računalniki. Prav z njimi sta s  posebnim programom v 94-ih dneh Kondo in Yee, decembra 2013, izračunala 12.100.000.000.050 decimalk.

 

Danes 14. 3. je dan števila pi  (3,14), izbran za tega pa je bil  v Ameriki,  kjer je zapis datuma 14.3=>3.14.

  1. 3. pa praznujemo tudi rojstni dan velikega fizika Alberta Einsteina, ki je znan po teoriji relativnosti.

 

 
Na ta dan po svetu potekajo različne dejavnosti s katerimi obeležujejo število pi. Eno takšno je tudi tekmovanja v pomnjenju števila π, kjer tekmovalci recitirajo decimalke pi-ja.

Slovensko praznovanje dneva pi se je začelo leta 2007. Prvi zmagovalec v deklamiranju decimalk π je bil Simon Čopar s 150 decimalkami. Zmagoval je še večkrat, leta 2011 z dosežkom 767 decimalk. Leta 2017 je naslov prvaka in slovenskega rekorderja prevzel Nik Škrlec s 3141 decimalkami.

 

Famnitov natečaju  PIezija v slovenščini

https://www.famnit.upr.si/sl/novice/famnitov-natecaj-pi

Število pi, pa je krivo tudi za nastanek marsikatere pesmi. PIezija je poezija, v kateri mora število črk v n-ti besedi sestavka biti enako n-ti decimalki v desetiškem zapisu števila Pi.

Število črk v besedi = številu vrednosti PI

3, 14  = Jaz k tebi      ……                                                nagrajenepiezije

 

 

 

(Skupno 128 obiskov, današnjih obiskov 1)