V petek, 11. 10. 2019, je 18 učencev OŠ Mihe Pintarja Toleda skupaj z mentorji odšlo na raziskovalni tabor v Plešivec. Tam jih je najprej pozdravila vodja Podružnične osnovne šole Plešivec gospa Romana Pušnik, nato pa so se »spoznali« z Ano Lušin, Cankarjevo mladostno ljubeznijo. Gospa Mojca Ževart, direktorica Muzeja Velenje, jim je predstavila njeno življenje, predvsem pa zadnja leta življenja, ki jih je preživela v Plešivcu. Pokazala jim je tudi razstavo o Ani Lušin na stopnišču šole. Na pokopališču so poiskali in si ogledali njen grob. Ko so se vrnili, so preko igre spoznavali življenje Ivana Cankarja. Zvečer so ob tabornem ognju pekli penice in jabolka ter se družili ob petju in plesu.

Po kratki noči je sledil odličen zajtrk, nato pa jih je obiskal gospod Martin Pustatičnik, pisatelj in pesnik, upokojeni učitelj. V Plešivcu je obiskoval osnovno šolo, štiri leta pa je tam tudi učil. Pripovedoval je o svojem otroštvu in o potoku Sopota, ki teče v Plešivcu. Tja so učenci po orientaciji tudi krenili. V dopoldanskem času sta tako gozd in potok postala naša učilnica. Učenci so merili  temperaturo vode, ph, hitrost toka vode, določali rastline ob potoku … V skupinah so izdelali klobuk iz naravnih materialov. Še pred kosilom pa so začeli z izdelovanjem ekoloških plakatov, povezanih z vodo.

Ko so starši ob treh prišli po njih, so jim z navdušenjem zaigrali Cankarjevo črtico Pehar suhih hrušk ter s pomočjo projekcije predstavili, kako so preživeli tabor v Plešivcu. Učenje v naravi je bila za učence posebna, pozitivna izkušnja. Tudi mentorji smo z veseljem opazovali učence, ki so z nasmehom na obrazu raziskovali naravo in doživljali kulturno dediščino ter kulturo skozi neposredne izkušnje.

 

Mentorji tabora: Irena Polajžer, Robi Klančnik, Vesna Vranješ Koprivnikar in Jožica Apšner

 

 

(Skupno 190 obiskov, današnjih obiskov 1)