Danes je bil za nas drugačen dan od običajnega, saj smo imeli dan dejavnosti: tehniški dan. Sedmošolci smo se z avtobusom odpeljali v Nazarje, kjer smo najprej pomalicali (saj veste, lakota je huda stvar …).

Nato so nas učiteljice Klavdija, Katja, Marita ter učitelj Davorin razdelili v štiri skupine. Dve skupini sta odšli v muzej, ena v gozd, naša pa proti cerkvi. Med potjo smo se ustavili pri mostu, kjer nam je vodič pokazal sotočje rek Drete in Savinje. Potem  smo se odpravili na vrh hriba. Nekateri so  »sopihali« kot stara lokomotiva.

Med potjo smo spoznavali različne avtohtone vrste dreves.  Na travniku se nas je razveselil  pes, mi pa njega še bolj. Na žalost ga je vodič nagnal stran, saj mu je ukradel vso našo pozornost.

Gozdar nam je  povedal,  kaj je listni rob: nam pokazal, kako izgleda odmrli gozd. Pokazal nam je tudi primerjavo med enoletno in okoli 100 let staro bukvijo. Ko smo obhodili cel gozd,  nas je peljal pred muzej, kjer smo si lahko ogledali hroščke smrekovega lubadarja, ki so se ujeli v nastavljene pasti. In že spet je bila na vrsti malica.

 

Nato je po nas  prišla druga vodička in nas popeljala v Muzej Vrbovec, muzej gozdarstva in lesarstva. Ogledali smo si, kako so »holcarji« nekoč naredili splav, cel postopek splavarjenja, vrste drč (zemeljsko, vodno in leseno). Nato smo si pogledali, kje so gozdarji nekoč prebivali v času sečnje: v preprostih bivališčih, imenovanih skorjevke.  Zgrajene so bile  iz drogovnjakov in pokrite s smrekovo skorjo. Za daljši čas bivanje so si zgradili gozdarske bajte, ki so bile pokrite s  skodlami. Spoznali smo še vrste lesa, vrste žag in orodij, ki so jih uporabljali gozdarji. Za ponovitev smo rešili delovne liste.

Po končanem ogledu smo se odpravili na avtobus in se odpeljali v Velenje.

 

Zoja Podbevšek 7. c

 

 

 

 

(Skupno 235 obiskov, današnjih obiskov 1)