V sredo, 15. decembra 2021, so osmošolci pod vodstvom dr. mikrobiologije, g. Mihe Avberška, ob upoštevanju vseh poostrenih higienskih predpisov, izvedli tehniški dan na temo: hrana, vonji in okusi.
Hrana nas obkroža neprestano in povsod. V današnjem času je ob poplavi različnih živilskih izdelkov pomembno, da imamo znanje o živilih, ki so nam na voljo. Ključno je tudi naše zaznavanje okusov ter vonjev, kar nam pomaga pri izbiranju kakovostih izdelkov.
S tem naravoslovnim dnem smo želeli učencem predstaviti sposobnosti njihove senzorične zaznave z okušanjem in vonjanjem – dvema čutoma, ki sta pri prepoznavanju hrane zelo pomembna. Prednost smo dali praktični izkušnji vsakega posameznika, vse skupaj pa podprli s teoretičnimi osnovami, ki so bile prilagojene predznanju in sposobnostim osnovnošolcev.
Učenci so imeli najprej dve predavanji:
a) Aditivi v prehrani:
Osnovno predavanje o aditivih v prehrani. Učenci so spoznali osnovne skupine aditivov, čemu se uporabljajo, zakaj so pomembni in kako jih v živilih prepoznamo.
b) Hrana malo drugače:
Učenci so spoznali hrano, s katero se lahko srečamo v prihodnosti, spoznali so tudi hrano, ki jo jedo po svetu.
Nato so učenci izvedli še dva eksperimenta:
– Prepoznavanje osnovnih okusov
Učenci so izvedli senzorično analizo in s tem testirali zaznavanje in prepoznavanje osnovnih okusov.
– Prepoznavanje osnovnih vonjev
Učenci so se preizkusili v vohanju različnih vonjalnih substanc ter se spoznali z osnovami zaznavanja dražljajev iz okolja.
Na koncu dneva smo naredili še analizo in povzetek na novo pridobljenega znanja.
——-