V sredo, 15. decembra 2021, so osmošolci pod vodstvom dr. mikrobiologije, g. Mihe Avberška, ob upoštevanju vseh poostrenih higienskih predpisov, izvedli tehniški dan na temo: hrana, vonji in okusi.

Hrana nas obkroža neprestano in povsod. V današnjem času je ob poplavi različnih živilskih izdelkov pomembno, da imamo znanje o živilih, ki so nam na voljo. Ključno je tudi naše zaznavanje okusov ter vonjev, kar nam pomaga pri izbiranju kakovostih izdelkov.

S tem naravoslovnim dnem smo želeli učencem predstaviti sposobnosti njihove senzorične zaznave z okušanjem in vonjanjem – dvema čutoma, ki sta pri prepoznavanju hrane zelo pomembna. Prednost smo dali praktični izkušnji vsakega posameznika, vse skupaj pa podprli  s teoretičnimi osnovami, ki so bile prilagojene predznanju in sposobnostim osnovnošolcev.

             Učenci so imeli najprej dve predavanji:

 a) Aditivi v prehrani:

Osnovno predavanje o aditivih v prehrani. Učenci so spoznali osnovne skupine aditivov, čemu se uporabljajo, zakaj so pomembni in kako jih v živilih prepoznamo.

b) Hrana malo drugače:

Učenci so spoznali hrano, s katero se lahko srečamo v prihodnosti, spoznali so tudi hrano, ki jo jedo po svetu.

Nato so učenci izvedli še dva eksperimenta:

– Prepoznavanje osnovnih okusov

Učenci so izvedli senzorično analizo in s tem testirali zaznavanje in prepoznavanje osnovnih okusov.

– Prepoznavanje osnovnih vonjev

Učenci so se preizkusili v vohanju različnih vonjalnih substanc ter se spoznali z osnovami zaznavanja dražljajev iz okolja.

Na koncu dneva smo naredili še analizo in povzetek na novo pridobljenega znanja.

——-

(Skupno 86 obiskov, današnjih obiskov 1)