V torek, 1. 2. 2022, so se učenci 8. in 9. razredov, ki obiskujejo predmet Poskusi v kemiji ter Kemija v življenju, udeležili spletnega dogodka Veselje do znanosti. Dogodek je organizirala Gimnazija Celje – Center. Letošnji dogodek je bil posvečen ženskam v znanosti, ki so na tem področju posebej zapostavljene, vendar zelo uspešne.

V uvodnem delu so pripravili pogovor  z uspešnimi slovenskimi raziskovalkami, ki ga je moderirala Maja Ratej (Val 202). Sodelovali so vodje treh oddelkov na Inštitutu Jožef Štefan, prof. dr. Dunja Mladenić (Oddelek za umetno inteligenco), dr. Barbara Malić (Oddelek za elektronsko keramiko), dr. Ingrid Milošev (Oddelek za fizikalno in organsko kemijo) ter dve nekdanji dijakinji  Gimnazije Celje – Center, onkologinja dr. Nina Fokter Dovnik in Klavdija Bastl, podiplomska študentka na Memorial Sloan Kettering Cancer Center v ZDA. Učencem so predstavile njihovo karierno pot, aktualno raziskovalno delo in z njimi spregovorile o izzivih prihodnosti. V nadaljevanju so si učenci ogledali predstavo Neustrašna raziskovalka – Marie Curie in radioaktivnost.

Za zaključek pa so profesorji Gimnazije Celje – Center pripravili zanimive eksperimente, ki si jih bomo ogledali ter tudi praktično izvedli v prihodnjih urah pri izbirnih predmetih.

Učenci so dobili dober vpogled v delo in trud znanstvenic ter dodatno motivacijo za raziskovanje.

(Skupno 55 obiskov, današnjih obiskov 1)