V sredo, 14. 9. 2022, so se učenci izbirnega predmeta tisk in radio odpravili v center mesta Velenje, kjer jih je pričakala prijazna skupina RTV Slovenija. Spoznali so, kakšno je delo novinarja ter kako na radiu poteka predvajanje v živo.

Učence je zanimalo, kaj je najtežje delo pri novinarstvu. Novinarka Špela Šabeder je povedala, da je težko spraviti veliko informacij v kratko besedilo. Zahtevno je tudi poročanje o naravnih nesrečah. Vidijo ljudi v stiski, ampak morajo še vedno o tem poročati. Pomembno je, da imaš vedno nove ideje, se ne ponavljaš in zabavaš poslušalce.

Učenci so vprašali tudi, če imajo novinarji še vedno tremo, ko gre oddaja v živo. Novinar Dejan Kaloper je pojasnil, da je z leti vedno lažje, vendar je nekaj treme še vedno prisotne, ampak to je v redu.

Učenko Dunjo pa je zanimalo, če se je že kdaj zgodilo, da je oddaja šla v živo, novinarji pa tega niso vedeli. Novinar je povedal, da se tudi to zgodi, a njihov pogovor poteka o temah, ki so tako ali tako na sporedu. Povedal je tudi, da včasih bere novice, a ni v etru, zato mora prebrati še enkrat.

Novinarji so učence povabili v njihov studio v Ljubljano, kjer bi skupaj posneli oddajo. Učenci so uživali v tej aktivnosti in se vrnili v šolo.

Zoja Ovnik, 8. A

(Skupno 150 obiskov, današnjih obiskov 1)