V petek, 6. 10. 2023, smo se z učenkami POŠ Plešivec (nekatere učenke že obiskujejo matično šolo) udeležile 6. narečnega festivala – Vsaka vas ima svoj glas na OŠ Muta, saj smo sodelovale v nagradnem narečnem natečaju z naslovom Prijateljstvo nas osrečuje. Učenke so same napisale besedilo v plešivskem narečju, nato pa smo posnele kratek filmček z naslovom Rojstni den. Snemanje je potekalo že v prejšnjem šolskem letu 2022/23, v mesecu juniju. Za prispevek na narečnem natečaju so učenke (in šola) dobile zahvalo za sodelovanje.

Pri narečnem nagradnem natečaju so sodelovale naslednje učenke: Mojca Klančnik, Evelyn Podbregar, Nika Pristušek, Taja Štumpfel in Kristina Žlebnik. Dekletom iskrene čestitke. Zahvala tudi staršem, ker so jih pripeljali na prireditev.

Slovenija je zelo bogata z narečji, imamo kar sedem narečnih skupin in več kot 50 narečij/podnarečij, zato še kako velja rek: Vsaka vas ima svoj glas. Z ohranjanjem slovenskih narečij skrbimo za bogat besedni zaklad, narečja pa so tudi zelo pomembna za obstoj slovenskega knjižnega jezika.

Mentorica: Helena Pepevnik

(Skupno 74 obiskov, današnjih obiskov 1)